“Doğal afet okuryazarlığı bireylere doğal afetlere ait bilgileri öğrenmenin yanında, bu bilgileri özümsemesine, doğal afetlere karşı tutum geliştirmesine ve bunları davranışa dönüştürmesine katkı sağlayacaktır.”
Pegem yayınlarına ait olan eser seksen dört sayfadan oluşmaktadır. Dört ana başlıktan oluşan eser, çeşitli şekil ve tablolarla da desteklenmiştir. Yazar, esere afet tanımı ve genel özelliklerini aktararak giriş yapmaktadır. Yer kökenli doğal afetleri aktarırken bunların; deprem, tsunami, volkanizma, heyelan, kaya düşmesi ve çamur akıntıları olduğunu öğrenmekteyiz. Atmosfer kökenli doğal afetleri aktarırken bunların; sel ve taşkınlar, çığ, dolu don olayları, kuraklık, sis, fırtına, yıldırım ve iklim değişiklikleri olduğunu öğrenmekteyiz.
Yazar, afet yönetimi başlığı altında şunlara dikkat çekmiştir. Afet öncesi korumaya yönelik çalışmalar şu şekilde gerçekleşir; risk değerlendirilir, riski azaltma imkanı varsa azaltılır, riske göre hazırlık yapılır ve acil durum planı çizilir. Afet sonrasında iyileştirme çabaları ise şu şekil gerçekleşir; yardım istenir, rehabilitasyon sağlanır, yeniden inşa edilir ve yaşanılanlardan öğrenilen şeylerle bilgilendirilir. Mesela politikacı bilgilendirilir ya da gönüllü eğiti gerçekleşir.
Yazar, doğal afet okuryazarlığını: “Vatandaş olarak bireyin bir doğal afet problemini ayrıntılı bir şekilde anlaması, analiz, sentez, değerlendirme aşamalarından geçirmesi sonunda sağlıklı ve bilinçli kararlar verme süreci” olarak değerlendirmektedir.
Bilgi, tutum ve davranış olarak üç bileşenden oluştuğunu ifade etmektedir. Doğal afet türlerine göre; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında, bireysel hazırlık için yapılması gerekenleri tablo halinde okurlarına sunmaktadır.
Hazırlayan: Hüdanur DAYI