“Nesiller birbirlerinden gizli bir mesaj alır. Bu mesaj her zaman tek bir yolla anlaşılmaz. Zira tarihin her nesle verdiği mesajın rumuzları farklıdır. “
1905 yılında Cezayir’de dünyaya gelen Malik bin Nebi orta öğretimini kendi ülkesinde başarıyla sürdürmüş ve o yaşlarda İslâm adına araştırmalar yapmaya başlamıştır. 1930 yılında Paris’e giderek Yüksek Teknik Okulunu tamamlamıştır. Okulunu bitirdikten sonra memleketine geri dönme kararı almış, ömür boyu sömürgeci Fransızların bütün engellemelerine ve komplolarına rağmen gençliği İslâm dâvasına kazandırmak için bitmez tükenmez bir enerji ve aynı zamanda inanılmaz bir cesaretle çalışmıştır. Bir yandan gençliğin eğitim ve öğretimi için çalışıp çeşitli merkezler açtırırken, öbür yandan sanki savaş alanındaymışçasına gerek memleketin içinde gerekse dışında durmadan konferanstan konferansa koşmuştur.
Malik bin Nebî, Ekin yayınlarından çıkan “Çağa Tanıklığım” kitabında hayatını yer yer kesik bir film şeridi gibi okuyucuya göstermeye çalışmıştır. Bir halkın kendi ülkesinde sömürge güçleri tarafından nasıl dengesini kaybettiğini ve Malik bin Nebî gibi insanlarında nasıl mücadele ettiklerini okumuş oluyoruz. Bunun yanında kitabı okurken Cezayir, Fransa ve o zamanın Dünya gündemi hakkında kültürel, coğrafik, politik açıdan sıra dışı pek çok bilgiye sahip olabiliyoruz. Kitap boyunca Malik bin Nebî çevresini aktararak yaşadığı çağa ve bölgeye dair yorumlama yapması gözden kaçmıyor. Kendisi okulundan mühendis olarak çıktıktan sonra, sömürgecilerin uşağı olmaktansa, fakir ve bilgisiz kalmış kardeşleriyle, işçilerle omuz omuza serbestçe çalışmayı tercih etmesi ve bu yolculuğunu kısmen hatırat sayılabilecek bu kitabında biz okuyuculara sunması tarihin iyice tefekkür edilmemesi sonucunda tekerrüre bürünebileceğini tekrardan hatırlatmış oluyor.
Hazırlayan: Selcan Çakar