Müellifimiz Beytülmakdis adıyla da bilinen Kudüs’te doğmuştur. Bu sebeple kaynaklarda Makdisî veya Mukaddesî olarak geçmektedir. Hayatı hakkında ulaşabildiğimiz bilgiler, eserinde bahsettiği bilgiler ile sınırlıdır. İlim hayatına Kur’ân’ı ezberleyerek başlayan Makdisî sonrasında nahiv dersleri alarak ilmini taçlandırmıştır. Hayatının yirmi yılından fazlasını İslâm dünyasını gezerek geçiren Makdisî’nin Orta çağ İslâm coğrafyasının en orijinal ve en önemli eserlerinden biri olan Ahsenü’t-tekasîm bilinen ilk ve tek eseridir.
Eserine, kapsamlı bir mukaddime ile başlayan müellifimiz kendine ait yöntemini; sözlü ve yazılı kültürden yaralandığını okuyucularına detaylı bir şekilde açıklamıştır. Makdisî, eserinde İslâm dünyasını; altısını Arap ülkeleri, sekizini Acem ülkeleri (Arap ülkeleri dışındaki ülkeler) olmak üzere on dört bölgeye ayırmıştır. Sistematik ve kendine ait yöntemler kullanarak döneminde benzeri olmayan bir eser ortaya koymuştur.
Makdisî, seyahat ettiği bölgenin tanıtımına ilk olarak; ortak kültürel değerlerine, tarihine, orada yaşamış ünlü kişilere değinerek başlamayı tercih etmiştir. Devamında ise “Bu bölgenin Durumunun Özeti” adı altında bir başlık açarak o bölgenin dilinden, giysilerinden, mezhebinden, kıraat usullerinden, gelenek ve göreneklerinden, su kaynaklarından, kutsal mekânlarından ve ziyaret yerlerinden, Bölgedeki halkın nüfusundan, örf ve âdetlerinden, üretilen gıda maddelerinden, kullanılan ağırlık ölçülerinden bahsetmiştir
Müellifimiz ülkeleri tek tek dolaşmış, bilginlerle görüşmüş, kimi zaman hükümdarlara hizmet etmiş, kadılarla aynı mecliste bulunma imkanına sahip olmuş, fukahadan ders almış, ilim meclislerinde bulunmuş, ticaret yapmış, yerli halk ile sohbet etmeye çalışmış, karşılaştığı olayların kültürel sebeplerini araştırmış. Sadece gözlemlemek için seyahat eden biri değil, deneyimleyen, sebep sonuç ilişkisini gözeten, yorumlayan biri olarak eserini ortaya koymuştur.
Sistematik ve detaylı anlatımı sayesinde batıda da çok fazla övgüye mazhar olan bu eser, dönemin zaman ve zemini anlamak isteyen ilgililerinin mutlaka başvurması gereken bir kaynak niteliğindedir.