“Uluslararası hukukta işgal, yabancı ve düşman kuvvetler tarafından bir devletin üzerine rıza alınmaksızın egemen olunması; geçici süreliğine de olsa otorite kurması anlamına gelmektedir.”
Bu eserde de yazar ilkin güncel bir mesele olan işgali uluslararası insancıl hukuk perspektifinden ele alarak teorik bir çerçeve oluşturuyor. Yazar bir taraftan insancıl hukuku ve işgal hukuka değinirken diğer taraftan da insan hakları hukukun işgalde uygulanabilirliğini ele alıyor. Eserin devamında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi›nin mahiyeti, uygulaması ve işgalde uygulanabilirliğine dair teorik bilgi ve tartışmaları hukuk materyalleriyle bizlere eserde aktarıyor. Son olarak işgalde insan hakları sözleşmesinin uygulanabilirlik yöntemlerini 3 başlık altında değerlendirerek eseri tamamlıyor.
Yazarın ince eleyip sık dokuyarak bize aktarmış olduğu bu başlıklar ve bu başlıkların altındaki mesajların düşünülebileceği gerek insan hakları hukukuna göre gerekse insancıl hukuka göre uygulanabilirliğini ele alaraktan yazar bir kez daha eserin önemini bizlere gösteriyor.