“Eğer hedefinizi sizin adınıza belirleyen biri varsa, o hedef artık belirleyen kişinin hedefi olur; sizin değil”
Merhum Rasim Özdenören’in Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti kitabı 233 sayfa olup beş bölümden oluşmaktadır. Özdenören bu kitabında Türkiye’nin gidişatı çerçevesinde bilgilendirme yaparken aynı zamanda var olan sorunları dile getirmektedir. Yeni dünyayla gelen yeni sorunları ele alan yazar, Müslümanların zihnindeki algısı üzerinde durmaktadır. İslâmî düşünüş ve yaşayış biçiminde olan insanların takınması gereken kavramı ortaya koyan Özdenören, bu değerlerin toplumdaki vahim durumundan yakınıyor.
İlk bölümde; Türkiye’nin Durumu, İslâm ve Demokrasi, İslâm’ın Dönüştürülemez Oluşu, Açık Toplum, Demokrasi ve İslâm ve Demokrasi Yetmez başlıkları altında “Türkiye Demokrasinin neresindedir?”i tartışmaktadır.
İkinci bölümde; Yeni Dünya Düzeni ve Liberalizm Karşısında Türkiye ve İslâm başlığı altında, demokrasinin sadece bir yönetim biçimi değil aynı zamanda bir düşünme biçimi olduğunu açıklayan Özdenören, demokrasinin şekilden ibaret olmadığını ileri sürerken onun bir zihniyet meselesi olduğunu da kabul ettiğimizi söylediğimizi ifade ederken İslâm’ın dönüştürülemez oluşunu ortaya koymaktadır. İslâmî bir rejimde demokrasi olmaz sonucunu ifade ediyor.
Üçüncü bölümde; Müslüman Ahlâkı Versus Liberalizm başlığında, Liberal zihniyet eşliğinde serbest teşebbüse girişmeye hazır insanların ortaya çıkması, ekonomide kapitalist sistemin doğumuna zemin hazırladığını ifade etmektedir.
Dördüncü bölümde; Tekinsiz Bir Fenomen: İnsan Hakları başlığı altında, Batı kültüründe anılan haklarla İslâm hukukunda anılan haklar görünüşte birbirinin aynı olsalar bile, kaynakları ve dolayısıyla mahiyetleri ve güvenceleri yönünden farklı olduğunu açıklamaktadır.
Beşinci bölümde; Laiklik İdeoloji mi? başlığı altında, “Laiklik” kavramının boş bir kuruntudan ibaret olduğu, olmazsa olmaz olmadığı, yalnızca ideolojik bir sapkınlıktan ibaret olduğu ifade ediliyor.
Kavram kargaşası döneminde şekilsel evrilmelerin yaşandığı dönemde bir rehber olan kitap Müslümanca bir duruş sergilenmesi açısından önemlidir.