Menü
İsmail Lütfi Çakan
İsmail Lütfi Çakan
Allah’ın Yeryüzündeki Şahitleri
Ekim 7, 2024
Yazarın Tüm Yazıları

Özelde sahâbe-i kirâmın kıvam ve konumunu, genelde müminlerin durumunu belirleyen hadislerden biri de sahâbîlerin “yeryüzünde Allah’ın şahitleri” olduğunu bildiren rivayettir. Konuya dair rivayetlerin hemen hemen hepsi -bazı anlatım farklılıkları olmakla birlikte- özde birleşmekte ve “Siz yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz” vurgusuyla ve hatta bu ifadenin üç kez tekrar edilmesiyle sona ermektedir.
Olay ve Sebeb-i Vürûd
Enes b. Mâlik (ra) anlatmaktadır:
Peygamber (sas) ile bazı sahâbîler birlikte bulunurlarken onların yanından bir cenaze geçti. Orada bulunan ashâb-ı kirâmdan bazıları o cenazeyi hayırla andılar. Bunun üzerine Nebî (sas), “Kesinleşti.” buyurdu. Sonra bir cenaze daha geçti. Orada bulunanlar onu da kötülükle andılar. Resûl-i Ekrem (sas) yine “Kesinleşti.” buyurdu. Bunun üzerine Ömer İbnü’l-Hattâb (ra), “Ne kesinleşti yâ Resûlallah?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurdu: “Şu önce geçen cenazeyi hayırla andınız; bu sebeple onun cennete girmesi kesinleşti. Bu berikini kötülükle andınız onun da cehenneme girmesi kesinleşti. Çünkü siz, yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz.” (Buhârî, “Cenâiz”, 86; “Şehâdât”, 6; Müslim, “Cenâiz” 60).

Olayın Tekrarı
Bazı rivayetlerde olayın, Hz. Ömer’in halifeliği döneminde bir kez daha tekrar ettiği anlatılmaktadır. Hz. Ömer de Peygamber Efendimiz (sas) gibi “kesinleşti/gerçekleşti” diye tepki vermiş; neyin gerçekleştiği sorulunca da yukarıda aktardığımız cenaze olayını hatırlatarak Hz. Peygamber’in sözlerini aynen nakletmiştir (Bk. Nesâî, “Cenâiz”, 50).
Bu rivayet, -iki olaydaki şahit konumunda bulunan kişilerin az-çok değişmiş olduğu dikkate alınınca- sadece sahâbîlerin değil onların iman ve kıvamını paylaşan, onlar gibi olmaya çalışan olgun müminlerin de “yeryüzünde Allah’ın şahitleri” olma özelliğini taşıdıklarını göstermektedir. Nitekim İmâm Buhârî’nin “Şehâdât” babında geçen rivayetinde “siz” yerine, “müminler” ifadesinin bulunması ve açıkça “Müminler yeryüzünde Allah’ın şahitleridir.” buyurulması sahâbîler gibi diğer müminlerin de yeryüzünde Allah’ın şahitleri olduğu anlamına gelir.
“İyilikle (hayr) andılar”, “kötülükle (şer) andılar” diye rivayetlerin çoğunda kapalı olarak değinilen tanıklık, Hâkim’in rivayetinde açıklık kazanmaktadır. Bu rivayette birinci kişi için “Falancalardan fülandır. Allah’ı ve Resül’ünü seven, Allah’a ibadet eden ve hayra koşan iyi bir kişidir.” denildiğini; ikinci kişi için ise, “Falanca kabileden falandır. Allah ve Resûl’üne kin besleyen sürekli günah işleyen ve fesat çıkarmaya çalışan kötü bir kişidir.” diye tanıklık edildiği belirtilmektedir (Bk. Hâkim, Müstedrek, 1/377). Böylece asıl rivayetteki “hayr”ın ve “şer”rin mâhiyeti/niceliği ortaya konulmuş olmaktadır.
Ayrıca Hâkim’in rivayetinin sonunda, “Allah’ın yeryüzünde bazı melekleri olduğu ve bunların, kişilerin iyilik ve kötülüklerini insanların diliyle açıkladıkları (inne lillahi melâiketün tentıku alâ elsineti benî âdeme bimâ fi’l-mer’i mine’l-hayri ve’ş-şerri)” ifade buyurulmaktadır.
Bu ifadeler öncelikle sahâbîlerin, genelde de kimi müminlerin, bazı meleklerin bir anlamda sözcülüğünü yaptıklarına delalet etmektedir. Bu tür bir aynileşme, hiç kuşkusuz sahâbîler için bir kıvam göstergesi, müminler ve tabii ki insanoğlu için büyük bir şereftir. Ebû Dâvud’un rivayetinde de bu mâna, “Melekler gökyüzünde Allah’ın şahitleridir, siz de yeryüzünde Allah’ın şahitlerisiniz. Sizin kiminiz kiminize şahitsiniz” açıklaması ile desteklenmektedir.
Şahitlik-Kıvam İlişkisi
Şehâdet, olan-bitene tanıklık etmektir. Olan-bitenin niteliği ise ileride olacak olana işarettir. Tanıklığın doğru yapılmış olması, neticenin nasıl gerçekleşeceğini istidlâlî olarak önceden haber vermek anlamına gelmektedir.
Ölüler hakkında yapılan şehâdetin, onların âhiretteki durumunun göstergesi sayılabilmesi için, o şehâdeti yapanların kimlik ve kişilikleri önem arzeder. Bu hadiste söz konusu olan şehâdet, fazilet ehli, doğruluk ve ihlâs sahibi kişilerin şehâdetidir. Fâsık ve günahkârların şehâdeti değildir. Çünkü günahkârlar veya dinin doğru bulmadığı fikirlere kapılmış kimseler kendileri gibi düşünen ve yaşayanları “iyidir” diye övebilirler. Bunun İslâmî mânada bir şehâdet/tanıklık değeri yoktur.
Öte yandan bir kimseyi kötülükle ananla anılanlar arasında düşmanlık olmamalıdır. Herhangi bir sebeple aralarında düşmanlık olanların yekdiğeri hakkında “kötüydü” demesi de makbul bir şehâdet değildir. Hatta dinine bağlı kimseler için dine karşı olan çevrelerin ya da dinsizlerin “kötü” demeleriyle iyi insanlar kötü sayılmazlar.
Salâh ve takvâ sahibi kimselerin, hayattayken iyi vasıflarıyla tanıdıkları kimseyi öldüğü zaman da bu vasıflarıyla anmaları o kişinin cennetlik olduğunun alâmeti sayılır. Bunun aksi de geçerlidir. Yani bir kimsenin yaşarken yaptığı kötülükleri, vefatından sonra salâh ve takvâ sahibi insanların hatırlayıp anmaları, o kimsenin cehennemlik olduğuna işaret sayılır. O halde insanlar hakkında iyi-kötü diye şehâdet edecek kimselerin, İslâm esasları çerçevesinde iyiyi kötüyü bilen kimseler olması gerekir (Bk. Kandemir-Çakan-Küçük, Riyâzü’s-sâlihin Tercüme ve Şerhi, 5/10-15).
“Allah’ın yeryüzündeki şahitleri” ifadesini, bu iltifata muhatap olan sahâbîlerin kıvamı çerçevesinde değerlendirmek en doğru yöntem olsa gerektir.

Şahitliğin Âhiret Boyutu
Allah’ın yeryüzündeki şahitleri olan Muhammed ümmetinin (tabii ilk sırada ashâb-ı kirâm’ın) âhirette de diğer ümmetlere şahitlik yapacakları hem âyetlerde hem hadislerde bildirilmiş bulunmaktadır.
“İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Resûl’ün de size şahit olması için sizi orta/mutedil/âdil bir ümmet kıldık.” (Bakara, 2/143).
“…Peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız için Allah, gerek daha önce (gelmiş kitaplarda) gerekse bu (Kur’ân)da size “Müslümanlar” adını verdi…” (Hac, 22/78).
Ebû Said el-Hudrî’den (ra) rivayet edilen bir hadiste bu âyetlerde bildirilen tanıklığın nasıl gerçekleşeceği Peygamber Efendimiz (sas) tarafından şöyle açıklanmıştır:
“Kıyâmet günü Nûh (as) çağrılır. Hz. Nûh:
-Buyur yâ Rabbî! Emrine âmâdeyim, der. Bunun üzerine Allah:
-(Duyurman gerekenleri ümmetine) tebliğ ettin mi? diye sorar. Hz. Nûh:
-Evet, duyurdum, diye cevap verir. Bu defa Allah, Hz. Nûh’un (as) ümmetine:
-Nûh size tebliğatta bulundu mu? diye sorar. Onlar da:
-Bize, bizi âhiret azabından korkutan bir elçi gelmedi, derler. Bunun üzerine Allah, Hz. Nûh’a (ra):
-Ey Nûh! Senin tebliğ görevini yerine getirdiğine şahitlik edecek kimse var mı? buyurur. O da:
-Evet, Muhammed ve ümmeti, der.
Sonra Muhammed ümmeti, Nûh’un kendi ümmetine tebliğde bulunduğuna tanıklık ederler. Peygamber de ümmetine şahitlik eder. Hz. Peygamber (sas) buyurdu ki: Benim bu beyanım “İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Resûl’ün de size şahit olması için sizi orta/mutedil/âdil bir ümmet kıldık” âyetinin açıklamasıdır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/32, 58; Buhârî, Tefsîri’l-Kur’ân, 2/13).
O halde hem dünya hem de âhirette tanıklıklarına Allah’ın değer verdiği olgun müminlerin başında ashâb-ı kirâm yer almaktadır. Bu durum sahâbe kıvamının bir göstergesidir. Netice itibarıyla sahâbîleri değerlendirirken bu özelliği dikkate almak, onları doğru anlamak bakımından büyük bir önem arz etmektedir.
Allah katında şahitliği geçerli adam olmak… İşte kul için asıl kerâmet bu olsa gerektir.

0 0 Yorumlar
Puan
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
DOSYA
Şahitliğin Hakkını Veren Şehir: Gazze...
Recep Songül
Şehit ve Şahit İlişkisi
İbrahim Hanek
Şahitlik ve İhsân
Murat Kaya
Seyr u Sülûk Bir Şehâdet Arayışı mıdır?...
Hamit Demir
İlâhî Şahitlik
Yavuz Selim Göl
RÖPÖRTAJLAR
“Gazze” demek şahitler diyarı demektir....
Muhammed Emin Yıldırım
“Şahitlik; her zaman ve zeminde hakkı söyleme, hak...
Şinasi Gündüz
“Doğu Türkistan Çin’in bir parçası değildir."...
Hidayet Oğuzhan
“Eğer insanım diyorsanız, Doğu Türkistan bir insan...
Seyit Tümtürk
“Gazze’de yaşananlar, Batı’nın dünya kamuoyundan, ...
Derda Küçükalp
SİRET-İ İNSAN
Savaşın Çocukları
Bahriye Kaman
Toplumun Kurucu Hücresi Olan Ailede Örneklik Vasfı...
Bahriye Kaman
Lider, Önder, Rehber!
Bahriye Kaman
Göçebe Ruhu
Bahriye Kaman
Nitelikler ve Roller
Bahriye Kaman
SİNEMA
Doğu Türkistan, Filistin ve Diğerleri: Sinemada Ek...
Abdülhamit Güler
Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak. Ama!...
Abdülhamit Güler
Bu Film, Böyle Devam Edemez!
Abdülhamit Güler
Göstermenin Mesuliyetinde Sinemanın Örnekliği...
Abdülhamit Güler
Perdedeki Kimin Afeti, Felaketi, Kıyameti!...
Abdülhamit Güler
GEZİ-YORUM
Doğunun Tüm Yolları Erzurum'dan Geçer...
Mikail Çolak
Mağrur Bir Tarih Ribatı Gibi Dimdik Ayaktadır Kâşg...
Mikail Çolak
Prizren’de Osmanlı Evladı Olmak
Mikail Çolak
Vakur ve Mahzun Bir Efsanedir: Kudüs...
Mikail Çolak
Habib-i Neccâr’ın Gözyaşları
Mikail Çolak
SAHABİ BİYOGRAFİSİ
Leyla “A” dır
Rumeysa Döğer
Son Dokunuş Sahibi: Kusem b. Abbas
Rumeysa Döğer
F Tipi Dünya
Rumeysa Döğer
Afrâ bint Ubeyd Yüzlü Kadınların Zamanından…...
Rumeysa Döğer
Bütün Şehit Annelerine: Sümeyra Bint Ubeyd Teselli...
Rumeysa Döğer
NEBEVİ VARİSLER
Ubey b. Kâ'b: Allah’ın Seçtiği Muallim...
Damla Mıdış
Ümmü Seleme
Hayrunnisa Duran
Allame Muhammed Salih Damollam
İkra Nur Demir
Mücâhid b. Cebr
Damla Mıdış
Takvâ Sahiplerinin Öncüsü Hasan Basrî...
Beyza Durna
Scroll Up
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x