Demir Duvar, Filistin-İsrail meselesine dair temel eserlerin okunup, yeterince araştırma yaptıktan sonra ve de mümkünse bir uzman eşliğinde okunması gereken bir kitaptır.
Katı siyonistler, 1920’lerde demir duvar doktrinini geliştirmişlerdir. Buna göre İsrail Araplarla müzakereleri ancak ve ancak güçlü bir askeri konum edinerek yürütecekti. Avi Shlaim’e göre İsrail siyasetinin temel taşı haline gelen bu doktrin yüzünden ılımlılar ötekileştirildi ve birçok uzlaşı fırsatı kaçırıldı. Shlaim, İsrail’in siyasi ve askeri hamlelerini, yeni belgeler ve sürecin kilit önemdeki isimleriyle yaptığı mülakatlar temelinde tarafsız bir bakış açısıyla tüm olan biteni analiz ediyor ve modern zamanların en acımasız çatışmalarından birinin yeni bir anlatısını ortaya koyuyor. İsrail’in Araplarla –açıkça provokatif– ilişkilerinin duygu ve mitlerden arınmış bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Edward Said, Bu kitap hakkında “Titiz bir araştırma, aklı başında bir anlatıyla yazılan bu kitap, Avi Shlaim’in modern Ortadoğu çalışmalarında bir dönüm noktasıdır.” Diyerek yapılan bu çalışmaya duyduğu hayranlığını dile getirmiştir. Bu etkileyici çalışma Ortadoğu’da barışı tesis etmeye yönelik geçmiş çabaları ve geleceğe dair umutları ustalıkla ortaya koymuştur. Demir Duvar, İsrail’in Araplarla ilişkilerinin derli toplu tarihi için herkesin okuması gereken bir kitap olma özelliğini hâlen korumaktadır. Shlaim’in kompleks ve çelişkili meseleleri analiz yeteneği ve İsrail siyasetinin ana aktörleri hakkındaki çarpıcı değerlendirmeleri, bu kitabı Arap-İsrail ilişkilerinin en iyi ve en aydınlatıcı metni yapmaktadır.