DİJİTAL ÇAĞDADA YİNE HAYR GİZLİ Mİ OLACAK?
Mikail Çolak
Dijital çağ, sağ elin verdiğini sol elin görmemesi geleneğini yeniden yorumlamamızı sağladı. Artık hayır hasenatın gizliden yapılma imkânının neredeyse imkânsız olduğu bir dönem de yaşıyoruz. EFT’ler, bağış makbuzları zorunluluğu, IBAN üzerinden pratik gönderimler, pos cihazlarıyla çekimler vb. bağış kanallarını kısmi olarak alenileştiriyor.
Reklam sektörünün oluşturduğu dünya çağındaki astronomik rakamlara ulaşan pasta payı, ister istemez hayır hasenat kanallarına da bulaşmış durumda. Hayır kapılarını zorlamanın yollarından birinin, insanların gözünün önüne bu kapıları getirme gerekliliği yeni bir paradoksu da beraberinde getiriyor. Hem hayır kanallarını insanlara medya yoluyla göstereceğiz hem de hasenatın gizliliği hususunda dikkatli olacağız. Bu paradoksu aşmanın yolu da yeni bir duruş ve anlayış geliştirmekten geçiyor.
Göster ama hayrın ruhunu incitme diyebileceğimiz bu yeni anlayışın hayrın yaygınlaştırılmasına hizmet etmesi temenniden öteye geçmeyip uygulamaya da geçebilmelidir.
Hayır/hasenatın sosyal medyada, basın ve yayında, reklam ve ilan ortamlarında duyurulması ile ilgili önyargılarımızdan da kurtulmamız gerekiyor. Dijital dünya ile barışmamız, sosyal medyayı stabil görmemiz hayrın ve hayır kapılarının bağışlarının ruhunu yakalama fırsatına…