Menü
Abdussamed Aydın
Abdussamed Aydın
Doğu Türkistan’da Suffaların Gölgesi
Ağustos 1, 2024
Yazarın Tüm Yazıları

Risaletin mesajlarının en güçlü bir şekilde cihana yayılmasına vesile olan suffalar Medine’den başlayarak Dünya’nın dört bir köşesine yayılmıştı. Bu meclislerde yetişen muallim ve talebeler nâm-ı celîl-i Muhammedi’yi en uzaktaki sinelere ulaştırmak için ellerinden gelen gayreti ortaya koymuşlardı. Şimalden cenuba, şarktan garba arzın her bir tarafında bu meclisler neşv ü nema bulmuştu.

10. Asırda İslam’la müşerref olan Doğu Türkistan toprakları da bu meclislerle müzeyyen bir hale gelmişti. Özellikle medreseler bu misyonu üstlendiği için, suffa meclislerinin en muhkem misali olan bu yapılar bu coğrafyanın gönlü güzel insanlarını mayalamayı başarmıştı.

Tarih boyunca pek çok hanedanın hüküm sürdüğü Doğu Türkistan toprakları ilk olarak Karahanlılar döneminde İslâm ile tanışmıştır. Bu topraklar, 1218–1759 yılları arasında asırlarca sürecek Moğol hakimiyetine girmiş ve ardından -bazı bağımsızlık dönemleri hariç- günümüze kadar devam eden Çin işgalini yaşamış olsa da İslâm ile bağlarını asla koparmamıştır.

Tarihte hiçbir milletin karşılaşmadığı, tasavvur bile edilemeyen fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kalan Uygur Türkleri- Toplama kampları, “Aile Olmak/İkiz Akraba” projesi, polislere serbest ateş edebilme emri, doğum kontrolü vs. gayr-ı insani uygulamalarla- adeta tarih sahnesinden yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bu noktada şu soruyu sormak iktiza ediyor: “Bu kadar zulüm, baskı, şiddet ve vahşete rağmen bu topraklarda İslâm inancı nasıl ayakta kalabildi?”

Bu soruya cevap teşkil edecek pek çok sebep olmakla beraber, en mühimi Doğu Türkistan’da İslâm’ın yayılışıyla teşekkül edip zamanla neşvünema bulan ilim meclisleridir. Bu meclislerin tarihini, 10. asırda yıllarında Karahanlılar’dan Satuk Tigin’in (Salur Tigin) İslâmiyeti kabul etmesiyle devlet halinde İslâmlaşan Doğu Türkistan bölgesinde İslâm eğitim kurumları ve medrese kuruluşlarıyla başlatabiliriz. Bu tarihten evvel çeşitli şehirlerde medreseler ve mektepler kurulmuş; ilim ve kültür merkezleri ihdas edilmiştir. Çin istilası sonrası bölge halkının verdiği millî mücadelede, medrese ve başka eğitim kuruluşları ve orada çalışan, yetişen aydınların oldukça ehemmiyetli rolü olmuştur. (Abudurehemu Wubuli, Doğu Türkitan Medreselerinde İslâm Düşüncesi, Sûfî Allahyar’ın Sebat’ül-Âcizin Adlı Eseri Ekseninde İnceleme, s. 21)

Çin istilasından evvel Karahanlılar (840-1212), Çağatay (1224-1370), Seyidiyye (1514-1682) ve Hocalar (1678-1759) dönemlerinde faaliyet gösteren medreseler Kâşgar, Yarkent, Hoten ve Kuça gibi ilim ve kültür merkezlerinin oluşmasını sağlamıştır. Karahanlılar döneminde 17 büyük medrese, 145 civarında küçük medrese, her köy ve mahallede birer mektep bulunuyordu. (AdilMuhemmet, Xin-Jiang Küçük Kamusu: Xin-Jiang Maarifi, Xin-Jian Fen ve Tekneloji Neşriyatı, Urumçi 2012, s. 41-42.)

Bu medreselerde tefsir, hadis, fıkıh gibi dinî dersler; dil ve edebiyat dersleri, matematik, geometri, astronomi, cebir gibi fenni dersler; müzik ilmi, felsefe, mantık, dinler bilgisi, metafizik, kimya, tıp, coğrafya, siyaset, ahlâk dersleri ve ek olarak baytarlık, ziraatçılık gibi derslerin tedris edildiği iddia edilmektedir. (Abdullah Talip, Uygur Maarif Tarihinden İçerikler, Xin-Jıang Halk Neşriyatı, s. 38.)

İşte bu medreselerde hepimizin yakından tanığı Kâşgarlı Mahmut (ö 1113/14), Yusuf Has Hacib, Edib Ahmed b. Mahmud Yükneki ve Hoca Ahmed Yesevî gibi yüzlerce alim, mutasavvıf, ilim adamı yetişmiş ve eserler vermiştir.

Çağataylılar döneminde taht kavgaları, iç hesaplaşmalar, askerî harekâtlar gibi siyasi-askerî sebeplerden dolayı medreseler Karahanlılar dönemindeki etkisini kaybetse de ilim ve kültür noktasında kayıpları azaltmış ve bir kalkan vazifesi görmüştür. Mevcut medreselere ek olarak Medrese-i Mes’udiye gibi birkaç yeni medrese inşa edilmiş bu dönemde yetişen alimler büyük gayret sarf etmişlerdir.

Seyyidiye Dönemi’nde sıkıntılar giderilmiş; ıslahatlarla ekonomik, sosyal problemler çözülmüş; refah ve huzur yeniden hâkim olmuştur. İşte bu dönemde eğitim kurumlarında da canlanma olmuş; yeni medreseler kurulmuş, Sifahiyye (Askerî eğitim okulu), Şifâiyye (Tıbbî eğitim okulu), Müzik okulu gibi eğitim kurumları tesis edilmiş; Kâşgar yeniden ün kazanıp Sanî Buhara (ikinci Buhara) diye anılmaya başlanmıştır. (İbrahim Niyaz, Tarihten Kısa Beyanlar, Kâşgar Uygur Neşriyatı, Kâşgar 1988, s. 217.) Medreselerde Arap, Fars, Urdu ve Türk dillerinde dini ve fenni ilimler beraber tedris edilmiş; Ali Şir Nevâî, Mevlâna Celalettin Rumî gibi doğu klasikleri ve Fârâbî, İbn Sînâ eserleri ve şerhleri okutulmuştur. Seyyidiye döneminin sonlarına doğu hocalar arasında çıkan ihtilaflar siyasi hesaplaşmaları berberinde getirmiş; fakat ilmi çalışmalar etkilenmekle beraber akamete uğramamıştır.

Hocalar Dönemi yarı bağımsızlığın hâkim olduğu ve eğitime yeterince yatırımın yapılmadığı bir dönem olmuştur. Ekonomik zayıflık nedeniyle devlet, eğitim kurumlarına ağırlık verememiş; medreseler tamir ettirilmiş, fakat medrese dışında da yeni bir medrese inşa edilmemiştir. Bu dönemin en önemli eğitim hamlelerinden biri Farsça ve Arapça eserlerin Türkçeye tercüme edilmesi olmuştur. Seyyidiye dönemindeki eğitim metodu takip edilmiş; ezbere dayalı, yazma ve düşünmenin nakıs olduğu bir dönem olmuştur.

Çin istilasından sonra zaten iyi durumda olmayan medreselerin ahvali daha da kötüleşmiş, ekonomik sıkıntıların artmasıyla medreseye giden öğrenci sayısı hayli azalmıştır. Yakup Bey, Kâşgarya Devleti’ni kurduğunda eğitim faaliyetleri geçici olarak canlanmış, fakat Çinlilerin 1878’de bu devleti yıkmasıyla akamete uğramıştır. Çin hükümeti planlı olarak Çince eğitim veren okullar açmış ve bu okulların sayısı her geçen gün artırılmıştır. 1934’te birinci Şarkî Türkistan İslam Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra bölgede açılan okullarda dini dersleri asgariye düşürülmüş ve çocuklar dinlerinden ve milli kimliklerinden uzaklaştırılmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla medreseler dönemi sona ermiş, binalar başka amaçlarla kullanılmaya başlanmış ve pek çoğu harabeye dönmüştür. 1966’da Medeniyet İnkılabı ile klasik eserler yakılmış, medrese eğitimi alan birçok kişi hapse atılmıştır. 1980’de Çin Hükümeti biraz serbestiyet tanımış, hapislerdeki din adamları salıverilmiş ve o dönemde evlerde eğitim verilmeye başlanmıştır. Pek çok köy evinde Kur’ân öğrenimi gerçekleştirilmiş, bazı evlerde ise büyük alimler medrese eğitimi vermişlerdir. 1990 Barin Ayaklanması’ndan sonra Çin Hükümeti, sıkı tedbirler alarak dini eğitimi yasaklamıştır. Memurlar, öğretmenler, devlet firmalarında çalışan işçiler ve 18 yaşın altındaki tüm gençlerin camilere girmesi yasaklanmıştır. Bir babanın kendi çocuğuna dinî eğitim verdiği tespit edilirse suç sayılmıştır. (Abudurehemu Wubuli, Doğu Türkistan Medreselerinde İslâm Düşüncesi, Sûfî Allahyar’ın Sebat’ül-Âcizin Adlı Eseri Ekseninde İnceleme, s. 76-77)

İslâm’dan sonra Doğu Türkistan’daki değişik dönemleri incelediğimizde görüyoruz ki; dini eğitimin yasaklandığı, istilanın bütün şiddetiyle hâkim olduğu zamanlarda bile medreselerde, camilerde, evlerde ilim meclisleri bir şekilde devam ettirilmiştir. Bu mücadelenin ilim meclisleri olduğu sürece devam edeceğini çok iyi bilen zalim Çin Hükümeti, akla gelmeyecek yöntemlere başvurmakta Doğu Türkistanlıların harîm-i ismetine tecavüz etmekten geri durmamaktadır. Doğu Türkistan’ın mücahid, muvahhid evlatları da bu hakikatin farkındalar ve ellerinden gelen ne varsa yapıyorlar. Gecenin karanlığının en şiddetli haline ulaştığında güneşin doğmaya başladığı gibi doğum sancıları çeken bir annenin ağrılarının hadd-i azamiye ulaştığında kesilmesi gibi arş-ı a’layı titreten zulümler de sona erecektir ve Allah’ın izniyle bu kurtuluşun en önemli vesilesi de her şeye rağmen devam eden ilim meclisleri olacaktır.

0 0 Yorumlar
Puan
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
DOSYA
Şahitliğin Hakkını Veren Şehir: Gazze...
Recep Songül
Şehit ve Şahit İlişkisi
İbrahim Hanek
Şahitlik ve İhsân
Murat Kaya
Seyr u Sülûk Bir Şehâdet Arayışı mıdır?...
Hamit Demir
İlâhî Şahitlik
Yavuz Selim Göl
RÖPÖRTAJLAR
“Gazze” demek şahitler diyarı demektir....
Muhammed Emin Yıldırım
“Şahitlik; her zaman ve zeminde hakkı söyleme, hak...
Şinasi Gündüz
“Doğu Türkistan Çin’in bir parçası değildir."...
Hidayet Oğuzhan
“Eğer insanım diyorsanız, Doğu Türkistan bir insan...
Seyit Tümtürk
“Gazze’de yaşananlar, Batı’nın dünya kamuoyundan, ...
Derda Küçükalp
SİRET-İ İNSAN
Savaşın Çocukları
Bahriye Kaman
Toplumun Kurucu Hücresi Olan Ailede Örneklik Vasfı...
Bahriye Kaman
Lider, Önder, Rehber!
Bahriye Kaman
Göçebe Ruhu
Bahriye Kaman
Nitelikler ve Roller
Bahriye Kaman
SİNEMA
Doğu Türkistan, Filistin ve Diğerleri: Sinemada Ek...
Abdülhamit Güler
Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak. Ama!...
Abdülhamit Güler
Bu Film, Böyle Devam Edemez!
Abdülhamit Güler
Göstermenin Mesuliyetinde Sinemanın Örnekliği...
Abdülhamit Güler
Perdedeki Kimin Afeti, Felaketi, Kıyameti!...
Abdülhamit Güler
GEZİ-YORUM
Doğunun Tüm Yolları Erzurum'dan Geçer...
Mikail Çolak
Mağrur Bir Tarih Ribatı Gibi Dimdik Ayaktadır Kâşg...
Mikail Çolak
Prizren’de Osmanlı Evladı Olmak
Mikail Çolak
Vakur ve Mahzun Bir Efsanedir: Kudüs...
Mikail Çolak
Habib-i Neccâr’ın Gözyaşları
Mikail Çolak
SAHABİ BİYOGRAFİSİ
Leyla “A” dır
Rumeysa Döğer
Son Dokunuş Sahibi: Kusem b. Abbas
Rumeysa Döğer
F Tipi Dünya
Rumeysa Döğer
Afrâ bint Ubeyd Yüzlü Kadınların Zamanından…...
Rumeysa Döğer
Bütün Şehit Annelerine: Sümeyra Bint Ubeyd Teselli...
Rumeysa Döğer
NEBEVİ VARİSLER
Ubey b. Kâ'b: Allah’ın Seçtiği Muallim...
Damla Mıdış
Ümmü Seleme
Hayrunnisa Duran
Allame Muhammed Salih Damollam
İkra Nur Demir
Mücâhid b. Cebr
Damla Mıdış
Takvâ Sahiplerinin Öncüsü Hasan Basrî...
Beyza Durna
Scroll Up
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x