“Doğu Türkistan meselesini araştırmadan önce işgal altındaki topraklarda acı içinde yaşam mücadelesi veren Müslüman Türklerden haberdardım. Fakat araştırmaya başladıktan sonra bu insanların isyanlarını, çığlıklarını yoğun şekilde içimde hissetmeye başladım. Yaşanan bu sistematik soykırım karşısında susmak, insan olma adına ortaya koyduğumuz bütün iddiaları anlamsız kılıyordu… Ayrıca insan olmak; şartlar nasıl olursa olsun hak ve adaletin, iyilik ve güzelliğin, merhamet ve insanlığın yaygınlaşması için çaba göstermek, kavga vermek değilse nedir ki?”
Ümmetin kanayan yarası Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri’ne bir ses olmak gayesiyle gazeteci-yazar Adem Özköse tarafından “Esir Türkler: Müslüman Doğu Türkistan Halkı” ismiyle kaleme alınan bu eser, “Doğu Türkistan’da yaşananlar asla Filistin’den veya Arakan’dan daha aşağı değildir.” cümlesiyle başlıyor ve geçmişten günümüze zulüm altındaki Doğu Türkistan halkının verdiği bağımsızlık mücadelesini anlatıyor.
Yazar, Müslüman Uygur Türkleri’nin yıllardır yaşadığı zulmü tanıklarıyla okuyucuya aktarırken, Doğu Türkistan tarihi ve etnik yapısı, Çin tarihi, Doğu Türkistan’ın diğer devletlerle ilişkisi, Türkiye’nin ve İslâm dünyasının Doğu Türkistan politikası, Çinli Müslümanlar ve soykırımın dünyadaki yansımaları gibi konuları da tarihsel boyutlarıyla ele alıyor.
Kapsamlı ve nitelikli bir araştırma sonucu ortaya çıkan ve birçok tarihi şahsiyete yer verilen bu kıymetli çalışmada, toplama kamplarının şahitleri, Uygur mülteciler ve akademisyenlerle yapılan röportajlar geçmişte ve günümüzde yaşanan hadiselere ışık tutuyor.
Doğu Türkistan’daki soykırımın boyutunu gözler önüne sermesi ve sessiz kalınan, görmezden gelinen zulme dikkat çekmesi bakımından değerli bir çalışma olan bu eser meseleye dair bir arşiv niteliğinde.